Navigácia

  • ADVENT 2023

    Na prežívanie adventného obdobia sa pripravujú aj žiaci našej školy. Príprava sa začala zhotovením adventného venca našimi deviatakmi, ktorý nám požehnal náš pán farár. Každé ráno cez rozhlasové vysielanie nás bude sprevádzať Staviteľ sv. František – budovaním jasličiek v srdci, pretože tento rok slávime 800. výročie zhotovenia Betlehemu, ako ho poznáme dnes. Sv. František nám má byť príkladom pokoja a dobra. Pán farár nám zároveň ponúkol veľmi peknú aktivitu Emauzských učeníkov. Nimi sa učíme počúvať medzi sebou navzájom, no zároveň učíme sa počúvať srdcom.

    Nech Adventné obdobie naladí naše srdcia na ticho, pokoj a dobro, aby sme na Vianoce s radosťou privítali narodenie Pána Ježiša Krista!

  • Červená streda

    Streda, 22.11. 2023, bola vyhlásená ako ČERVENÁ STREDA, kedy sa pozornosť celého sveta obrátila na osudy miliónov prenasledovaných, utláčaných a ohrozených kresťanov, ktorí pre svoju vieru v Ježiša znášajú rozličné formy utrpenia a mnohí už prišli aj o svoj život. Stovky známych katedrál, kostolov, kláštorov a budov na celom svete boli osvetlené krvavočervenou farbou, ktorá pripomína krv všetkých kresťanov, ktorá bola vyliata ako svedectvo živej viery v Krista. K tejto spomienke na prenasledovaných kresťanov sa pripojili aj všetci učitelia a žiaci našej školy, ktorí si červeným oblečením a spoločnou modlitbou uctili pamiatku všetkých mučeníkov a trpiacich kresťanov.

  • iBobor 2023

    V dňoch 6. až 10.novembra 2023 sa takmer všetci žiaci 4. až 9. ročníka zúčastnili celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Súťažilo celkovo 198 žiakov našej školy, z ktorých bolo 8 úspešných riešiteľov. V kategórii Bobrík boli úspešní: Tomáš Vronč zo 4.A, ktorý skončil na celom Slovensku medzi prvými a dosiahol najvyšší počet bodov 96.Ďalej zo 4.A boli úspešní aj: Adriana Šefčíková a Sabína Sefčíková. V kategógii Benjamín boli úspešní všetci zo 7.A triedy: Vanesa Šefčíková, JúliaTrojanová, Tadeáš Šefčík, Nela Vrončová, Diana Pekariková, Simona Chovancová a Lenka Kovácsová. V najstaršej kategórii Kadet bol úspešný riešiteľ Samuel Melega z 9.A triedy. Všetkým zúčastneným tejto populárnej súťaže ďakujeme a úspešným riešiteľom blahoželáme a želáme veľa pekných úspechov v ďalšom kole o rok. Súťaž organizačne zabezpečovali p. učiteľka Černická, Babíková a Maláková. Všetkým Pán Boh zaplať.

  • Bubnovačka 2023

    Aj tento školský rok  sa naša škola zapojila do celoslovenského podujatia – Bubnovačka 2023.

    Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznela Slovenskom a Českom už po desiaty krát, aby sme si pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý! Patronát nad podujatím v SR prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

    Ako aj v minulosti, aj tento rok  bolo spoluorganizátorom bubnovačky Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch a prenesene cez ich koordinátorov aj v mestách po Slovensku.

     

    KTO STOJÍ ZA BUBNOVAČKOU

    Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko, n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 22 rokov.  Už niekoľko ostatných ročníkov prebieha toto podujatie v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou súčasťou MPSVR SR a ktoré na Slovensku zohráva kľúčovú úlohu pri realizácii konkrétnych systémových riešení, zabezpečujúcich ochranu detí pred násilím. A vďaka spoluorganizátorovi – pražskému Centru Locika, z.ú., prekročila Bubnovačka hranice Slovenska aj tento rok.

     

    ČO BUBNUJEME V NOVEMBRI 

    November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 

    18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

  • Imatrikulácia 1.D

    V septembri sme nastúpili do školy zvedaví a smädní po vedomostiach. Teraz, keď sme sa trochu oťukali, boli sme symbolicky v slávnostnejšej atmosfére našej imatrikulácie oficiálne prijatí za žiakov našej školy. Pri tejto príležitosti sme si sľúbili svedomito pracovať a učiť sa. Našu imatrikuláciu nám osladili a darčekmi potešili žiaci z 9.A triedy. Ďakujeme a nesklameme.

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

    Milí rodičia, žiaci a priatelia našej školy.

    Aj tento školský rok sme sa zapojili do celoslovenskej výzvy, ktorej cieľom je počas Vianoc priniesť kúsok radosti a lásky seniorom po celom Slovensku. Spoločne budeme vyrábať krabičky a plniť ich darčekmi, ktoré vyzbierame. Darčeky môže priniesť každý, kto chce pomôcť a potešiť seniorov. Táto výzva je dobrovoľná. 

    Veríme, že aj naša malá pomoc dokáže niekomu druhému vyčariť úsmev na tvári a počas najkraších sviatkov v roku mu pripomenúť hodnotu života, lásky a nezištnej pomoci.

    Ďakujeme za Vašu ochotu pomáhať! 

  • Sviečka za nenarodené deti

    Podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií bolo na Slovensku nahlásených za rok 2022 viac ako 11-tisíc potratov, z toho až 5 806 bolo spontánnych vrátane mimomaternicových tehotenstiev.

    Celoslovenská osvetová kampaň Sviečka za nenarodené deti chce dať priestor ženám a rodinám rozlúčiť sa so svojím nenarodeným bábätkom, spomínať, zapáliť sviečku a cez tichú spomienku v nežnom plameni liečiť svoje zlomené srdce. Kampaň sa začína 2. novembra a končí 12. novembra. Kľúčovým dňom je 2. november, kedy občianske združenie Fórum života pozýva všetkých ľudí spomenúť si na detičky, ktoré sa nemohli narodiť z dôvodu prirodzeného alebo umelého potratu. Zapálením sviečky na cintorínoch, pri pamätníkoch nenarodeným alebo v oknách našich domovov  vyjadríme tichú spomienku na nenarodené deti. V centre pozornosti sú taktiež pamätníky nenarodeným, ktoré sú viditeľnou spomienkou na neviditeľné deti. Na Slovensku ich máme už viac ako sto a pri niektorých je možné svoje nenarodené bábätko aj pochovať.

    Pripojme sa spoločne k tejto kampani a zanechajme našim deťom dôležitý odkaz do ich dospelosti, že tak spontánny, ako aj umelý potrat je vždy veľkou bolesťou a ranou pre srdce ženy, ako aj jej manžela.

  • Besiedka pre starých rodičov

    Vrámci mesiaca októbra si žiaci 1.A a 4.A pripravili krátky program pre svojich starých rodičov. Príhovorom, peknými basničkami a piesňou potešili babky a dedkov a pohostili ich malým občerstvením. Spoločne si potom vyrobili krásny darček - zavaraninový pohár so srdiečkami. Všetci strávili spolu príjemné chvíle, porozprávali, zaspomínali a spoločne vytvorili krásne výrobky, ktoré si odniesli ako pamiatku na svoje vnúčatká. Veríme, že sa stretneme aj na budúci rok, znova si spoločne niečo vytvoríme a strávime spolu príjemné popoludnie. 

  • Október - mesiac úcty k starším

    V mesiaci október si naši žiaci pripomínali, akou veľkou hodnotou sú pre naše rodiny a spoločnosť naši seniori a starí rodičia. Aby sme našim starkým ukázali, akí sú pre naše životy dôležití, vyrábali sme pre nich rôzne darčekové predmety, piekli sme koláčiky a vyrábali krásne pohľadnice. Tu je aspoň malá ukážka z našich spoločných darčekových predmetov:

  • Florbalový turnaj

    V telocvični našej školy sa dňa 24. 10. 2023 stretli v prvom kole priateľského turnaja vo florbale žiaci našej a hosťujúcej ŠZŠ Letanovce. V kvalitných zápasoch sa predstavili družstvá ŠZŠ Letanovce, CZŠ 1 Gribare a CZŠ 2 FC Mravce. Streleckou hviezdou zápasu sa stal Dalibor Žiga (CZŠ 1 Gribare) starší z 8.A triedy, ktorý riadne potrápil gólmanov súperových mužstiev. Na víťazstvo v prvom kole to jeho tímu však nestačilo. To si vybojovali CZŠ 2 FC Mravce a tabuľku uzatvára tím ŠZŠ Letanovce. Čakajú nás ešte 2 kolá, preto nie je ešte o všetkom ani zďaleka rozhodnuté.

  • Biela pastelka

    Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (UNSS), je organizátorom verejnej zbierky "Biela pastelka", do ktorej sa aj tohto roku zapojila naša škola. UNSS  je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím. Má takmer 3 000 členov združených v 50 základných organizáciách. Poslaním združenia je poskytovanie sociálnych služieb, obhajoba záujmov ľudí so zrakovým postihnutím zameraná na vytváranie rovnakých príležitostí, zabezpečenie rovnakého zaobchádzania a realizáciu pozitívnych opatrení na prekonávanie a kompenzáciu dôsledkov zrakového postihnutia. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje klientom bezplatne vo všetkých krajoch Slovenska. Aj vďaka nášmu prispeniu z verejnej zbierky, ktorej výnos bol 175,40,-€ pomáhame skvalitňovať život všetkým ľuďom s týmto postihnutím. Za vaše príspevky Vám pán Boh zaplať.

  • Šarkaniáda

    Dňa 18.10.2023 sa na našom školskom dvore rozlietali pestrofarené šarkany. Počasie nám naozaj prialo. Slniečko vyrobilo dobrú náladu a vietor, ktorý síce jemne pofukoval, ale rozšantil na oblohe všetkých šarkanov. Lietali vysoko i nízko, niekomu sa darilo dobre, iní sa museli veľa nabehať, aby sa šarkanom chcelo vzlietnuť. Deti súťažili v dvoch kategóriách – Šarkan letec a Šarkan krásavec.

    V kategórii Šarkan letec boli odmenení:

    1. miesto: Aďka Šefčíková (4.A)
    2. miesto: Mirko Olejník (1.A) a Sabínka Šefčíková (4.A)
    3. miesto: Bianka Šromovská (1.A)

    V kategórii Šarkan krásavec boli odmenení:

    1. miesto: Julka Chovancová (1.A)
    2. miesto: Mirko Olejník (1.A)
    3. miesto: Martin Kubičár (1.A) a Sabínka Šefčíková (4.A)

    Sladkú odmenu spolu s darčekom si však odniesli všetci zúčastnení za ich snahu a úsilie. Strávili sme príjemné popoludnie na čerstvom vzduchu spojené s pohybom. Sme veľmi radi, že sa nám šarkaniáda vydarila na výbornú a veríme, že aj na budúci rok sa stretneme v takom hojnom počte.

  • Milión detí sa modlí ruženec

    20.10. 2023 sa aj naša škola zapojila do každoročnej modlitbovej iniciatívy " Milión detí sa modlí ruženec". Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Našou celosvetovou ružencovou kampaňou chceme pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj.

  • Deň jablka

    21.10.2023 si 4.A pripomenula Deň jablka. Doniesli jablkové jedlá a krásne jablká na výstavku, ktoré sme aj ochutnali. Každý si vyrobil svoje wafle, ozdobili si ich jogurtom, jablkom aj koláčikom. Dohodli sme sa, že ovocie, ktoré je plné vitamínov, je dobré konzumovať každý deň, aby sme boli zdraví.

  • Finančná gramotnosť - Deň eura

    V dňoch od 4.10. do 9.10.2023 v rámci finančnej gramotnosti na 2. stupni sme sa zamerali na aktivity spojené s peniazmi. Rozprávali a ukazovali sme si ochranné prvky bankoviek, mladší žiaci tvorili znak eura z kociek, starší žiaci si vedomosti merali v kvíze o bankovkách, minciach, zavedení eura na Slovensku, koľko štátov patrí do eurozóny... Ďalej hľadali a priraďovali dvojice: cenu a sumu peňazí, spočitávali nákup, v power pointe priraďovali peniaze k jednotlivým dňom s názvom Koľko si šašo zarobil. Najzaujímavejšia aktivita pre žiakov bola, že si mali tipnúť, koľko peňazí sa nachádza vo fľasi (14,77 eur). Najbližší typ bol ocenený 1 eurom. Podarilo sa to 10 žiakom, odchýlka bola 23 centov. 

  • Deň zdravej výživy

    Ovocie a zelenina - sú zdravé, obsahujú veľa vitamínov, sú šťavnaté, chutné, farebné. A taký bol  aj náš "Mesiac zdravej výživy". Farebný, zdravý a chutný.

    Počas neho  mali žiaci možnosť ochutnať i plody, ktoré predtým nikdy nejedli. Spoznávali nielen ich tvary, vôňu , chuť, ale predovšetkým ich dôležitosť pre zdravie človeka.

    Žiaci 4.C si na triednickej hodine 11.10.2023 pripomenuli deň zdravej výžive, čím sme u žiakov podporovali  zdravý životný štýl, viedli ich k zdravej výžive, vhodnej životospráve a motivovali ich k tomu aj v domácom prostredí.

  • Hospodárstvo na Spiši

    Dňa 11.10.2023 sme sa s deviatkmi vybrali do neďalekých Smižian v rámci exkurzie s názvom Hospodárstvo na Spiši. Navštívili sme dve smižianske prevádzky - SlovChips,s.r.o. a Herba Drug s.r.o. Nahliadli sme priamo do výroby obľúbených zemiakových lupienkov a spoznali cestu ich výroby od surových zemiakov až po krásne zabalený balík hotových chipsov na našom stole. Rovnako tak v rodinnej firme Herba Drug s.r.o. sme spoznali proces výroby a vývoja rôznych produktov z oblasti drogérie a kozmetiky. Na záver si pre nás pripravili milé prekvapenie, keď po správnych odpovediach na otázky o ich podniku a výrobe boli niektorí žiaci odmení známymi výrobkami. 

  • Spolupráca Polície so školou v oblasti prevencie

    Z dôvodu spolupôsobenia pri ochrane základných práv a slobôd, najmä ochrany života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb a na úseku prevencie v rozsahu pôsobnosti zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov a s poukazom na § 76 ods. 1 zákona č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore v znení neskorších predpisov za účelom identifikácie signálov protiprávneho konania a prevencie protiprávneho konania na školách v Slovenskej republike, poskytujeme kontaktné údaje na príslušné Obvodné oddelene PZ v prípade ohrozenia a podozrenia z akejkoľvek protiprávnej činnosti na území školy alebo oznámenia v súvislosti so žiakmi a osobami nachádzajúcimi sa v priestoroch školy.

    Kontakt: Obvodné oddelenie Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi

                                                  Rázusová 5,

                                                  052 01 Spišská Nová Ves
                                                  tel.: 0961 743 755

                                                  email: ladislav.morihlatko@minv.sk
                                                  riaditeľ OO PZ: mjr. Mgr. Peter Grečko
                                                  kontaktný policajt: ppráp. Ing. Ladislav Morihlatko
                                                  email: ladislav.morihlatko@minv.sk
    V prípade potreby môžete taktiež využiť tiesňovú linku polície – 158, prípadne číslo 112 a taktiež nás môžete kontaktovať emailom na adrese: chranimedeti@minv.sk.

  • Geometria inak

    Dňa 26.9.2023 si siedmaci A triedy precvičili rysovanie a konštrukciu trojuholníkov podľa vety sss, sus, usu veľkými pravítkami, uhlomerom a kružidlom, ktoré sa používajú na tabuľu. Opäť sme vybehli von pred školu, a na vydláždený chodník rysovali zadané úlohy. Pracovali v skupinách, kde si prácu rozdelili, jeden zapisoval postup, druhý rysoval úsečku, tretí robil kružnice, iný meral uhol, radili sa a pomáhali navzájom. Priebežne pani učiteľka chodila k skupinám, kontrolovala správne zostrojené trojuholníky a pýtala sa kontrolné otázky o trojuholníkoch ako spätnú väzbu. Hodina sa žiakom im páčila.

  • Zážitkové učenie vonku

    Dňa 13.9. 2023 v rámci hodiny matematiky si žiaci 7.A zopakovali obsahy a obvody štvorca a obdĺžnika formou zážitkového učenia. V blízkosti školy sa nachádza Street workoutové ihrisko s rôznymi fitnes strojmi na cvičenie. Časti strojov sú zložené zo štvorcov a obdĺžnikov, ktoré žiaci rozdelení do skupín merali s vysúvacím metrom a zapisovali rozmery, následne počítali obsahy a obvody. Taktiež zisťovali dĺžku a šírku schodov, lavičiek a koľko maximálne žiakov si môže na nich sadnúť. Žiaci úlohy splnili, niektorým sa dario viac, iným menej, premeriavali aj päťkrát, kým sa zhodli, a pri výpočtoch obsahov a obvod sa našli aj chyby pri násobení. Učili a zdokonaľovali sa spolupráce navzájom, vedeli si už aj podeliť úlohy v rámci skupiny a rýchlejšie dospeli k výsledkam. Taktiež  vedeli ohodnotiť prácu v skupine, kto robil a pomáhal, kto sa len prizeral. S hodinou na čerstvom vzduchu bol každý spokojný, aj pani učiteľka :)

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Cirkevná základná škola Juraja Sklenára
    Školská 54/55,
    05 313 Letanovce
    email: skola@czsjs.sk
    IČO: 31942067
    DIČ: 2020719657
  • +421 x 0534491223

Fotogaléria